«Les cinc famílies que es queden em donen ànims»


Última part de la entrevista a Jordi, un dels ocupes de la Colònia Castells, en la que ens explica les dificultats que van tenir a l’hora de defensar de la destrucció aquest petit barri.

Vista nocturna des de la terrasa d'una casa a la Colònia

Com vau acabar creant la plataforma «salvem la colònia»?

Nosaltres quan vam entrar aquí hi va haver un caos, peró de seguida hi va haver molt bon rotllo. Van veure que els cinc que vam entrar ens ho curàvem. Llavors vam crear un rotllo veïnal super bo. Nosaltres ja teníem una assemblea d’ocupes però ens vam voler ajuntar amb els veïns legals per fer la associació de veïns de la colònia castells: «salvem la colònia Castells». Vam començar a fer una assemblea oberta i veïnal on érem uns 15-20 ocupes i entre 20 i 25 veïns legals que ens trobàvem al carrer. Semblava que rutllava, la gent s’estima molt la colònia, o se l’estimava…

Que demanàveu?

La colònia està catalogada com a patrimoni històric B que es patrimoni documentable. Es a dir, que venen, fan fotos, fan un llibre, una moguda de esto existió i fora. Nosaltres volíem que ho canviessin per conservar-la. Vam parlar a un munt de gent: arquitectes sense fronteres i amb José Luis Oyon l’autor del llibre de la colònia. Ell ho veia: que la inversió de pasta per destruir-ho i construir era molt més alta que la de rehabilitació. Es podia fer, s’havia de fer molt be, però es podia. Això vam demanar.

Quin va ser el problema?

La meva veïna del costat, amb la que fèiem la associació i teníem molt bon rotllo de cop i volta va canviar d’opinió. De cop i volta no ens parlaven, res. Va venir amb una carta que donava les gracies als mossos i a l’ajuntament, demanant que tiressin abaix la fase u ràpidament i que evitessin noves ocupacions. Firmat per l’associació de la colònia, que érem nosaltres també. A partir d’aquí aquestes persones s’han anat pel seu compte i hi ha hagut mol mal rotllo, he tingut judicis amb ells. Ens putejan molt, cada cop que fem algo al carrer truquen a la policia, ens provoquen tota l’estona i es mouen molt pels mitjans parlant pestes de nosaltres.

Si, l’únic que vaig trobar als mitjans va ser la noticia de la baralla.

Si, bueno, és el rotllo de la presidenta, que te vídeos a tot arreu. Peró si poses Colònia castells al Youtube trobes un munt de vídeos d’aquesta dona parlant super be de nosaltres, de l’època en que havíem fet l’associació. Van del rotllo que ella es la presidenta de l’associació de veïns de la que quan nosaltres ens vam marxar van quedar tres membres. Ella, el seu marit i la seva cunyada. Ha sortir en España Directo i en Tele5, sempre en plan «no podemos más con los ocupas». Peró si passegeu amb mi per la colònia veureu que em porto genial amb tots els veïns, menys amb ells.

Quina es la situació?

En resum, jo crec que el problema l’ha creat l’ajuntament que ha tirat un munt de cases i ha fet dos carrers que foten pena, sense neteja ni res. I després això, dues persones que intenten tirar per terra tot el que estem fent. Els dimecres, per exemple, fem menjador popular al carrer i cada vegada que fiquem una cadira i una tauleta al carrer, pum, Guàrdia urbana. Ella els truca perquè ocupem la via pública. Jo realment anava a marxar d’aquí, peró amb el rotllo de les cinc famílies que s’han negat, em dóna ànims, si ells es queden jo em quedo. Bueno, la situació es així, va ser molt bonic.

Pots continuar llegint:

Primera part de l’entrevista: «No tinc ganes de pagar 300 euros per compartir un pis entre cinc»

Segona part de l’entrevista: «Els hi canvien una casa de 140 metres quadrats per un pis de merda a travessera de les corts»

Julia Bellone

Deja un comentario